koispe brabeia

Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης
Τομέας Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου

Κοινωνικοί Στόχοι

Επιχειρηματική

Στρατηγική

Σημαντικές στιγμές

Σ ταθμό στην πορεία ανάπτυξης του ΚΟΙΣΠΕ αποτέλεσε η ίδρυση και η λειτουργία του Εργαστήριου επεξεργασίας - τυποποίησης μελιού το 2004. Η ενέργεια αυτή χρηματοδοτήθηκε από την κοινοτική πρωτοβουλία «LEADER +» του Υπ. Γεωργίας.

Το έργο επελέγη από το Υπουργείο Οικονομικών στις ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ του Γ ΚΠΣ, ενώ συμπεριλήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις «ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ» για το πρόγραμμα LEADER + και παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες το 2007.

Ο ΚΟΙΣΠΕ, σε συνεργασία με Μελισσοκόμους της Λέρου, επεξεργάζεται και τυποποιεί το προϊόν, με διασφαλισμένη διαδικασία ελέγχου παραγωγής τροφίμου (ISO 22000), με την κατοχυρωμένη ονομασία «ΑΡΤΕΜΙΣ» και το προωθεί στην αγορά. Το Μέλι Λέρου ΑΡΤΕΜΙΣ είναι το πρώτο τυποποιημένο προϊόν της Λέρου που διαθέτει όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Συνάμα όμως είναι το πρώτο τυποποιημένο προϊόν Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Το 2005 ο ΚΟΙΣΠΕ επελέγη από το Υπουργείο Απασχόλησης ως παράδειγμα καλής πρακτικής και χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο εφαρμογής για τις υπό ένταξη χώρες της Ε.Ε. 

Το τριήμερο 14 έως 16 Οκτωβρίου 2010 με συνδιοργανωτές τον ΚΟΙΣΠΕ και την ΠΕΨΑΕΕ πραγματοποιήθηκε στη Λέρο με ιδιαίτερη επιτυχία η 1η Πανελλαδική συνάντηση των ΚΟΙΣΠΕ παρουσία 80 και πλέον ατόμων μεταξύ των οποίων ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Bob Grove, οι γιοι του Henderson, η Δ/ντρια Ψυχικής Υγείας κα Κατσικάρου, ο Δ/ντής κ. Γιαννουλάτος, η τ. Δ/ντρια Ψ.Υ. κα Μαυρατζώτου, στελέχη του Υπ. Υγείας, εκπρόσωποι των ΚοιΣΠΕ, δημοσιογράφοι κ.α. Στην συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις για το καταστατικό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και παρουσιάστηκαν οι δράσεις όλων των ΚοιΣΠΕ της Ελλάδας. Το τριήμερο αυτό περιλάμβανε επίσης ξενάγηση στις δραστηριότητες του ΚοιΣΠΕ καθώς και μια εσπερίδα αφιερωμένη στον John Henderson.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο «Ενέργειες και Δράσεις δημοσιότητας για τη σύσταση του 2βάθμιου οργάνου των ΚΟΙΣΠΕ» που συγχρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το 2012 είναι ένα έτος «ορόσημο» αφού ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός έκλεισε 10 χρόνια ζωής. Με αφορμή αυτή την επέτειο, στις 11 Νοέμβρη 2012, πραγματοποιήθηκε στη Λέρο εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε ένας απολογισμός της δεκαετούς δράσης του πρώτου ΚΟΙΣΠΕ της χώρας.

Το 2014 στα πλαίσια του 2ου Συνεδρίου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα «Επιχειρώντας αλλιώς», που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ΚοιΣΠΕ ΤοΨΥ Δωδεκανήσου επιλέχθηκε ως η κοινωνική επιχείρηση που ξεχώρισε για τη δράση και το όραμα της στον τομέα των υπηρεσιών υγείας για τη χρονιά 2014, και του απονεμήθηκε το βραβείο «Health & SocialCareSocialEnterprise 2014».

Τον Ιούνιο του 2015 ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η διοργάνωση των εκδηλώσεων αποτίμησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη Λέρο. Ήταν ένα τριήμερο πολλαπλών εκδηλώσεων (έκθεση φωτογραφίας, οδοιπορικό στο παλιό ψυχιατρείο, ημερίδα, ανοικτές συζητήσεις κ.α) που πραγματοποιήθηκε 20-21-22 Ιουνίου υπό την αιγίδα του Υπ. Υγείας με συνδιοργανωτές τον ΚΟΙΣΠΕ, το ΚΘΛ και τον Δήμο Λέρου. Η συνάντηση αποτίμησης προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων όσων ενεπλάκησαν στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του και ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός. 


Σε εποχές γενικευμένης κρίσης όπως αυτή που ζούμε, είναι γνωστό ότι οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο. Ο θεσμός των Κοινωνικών Συνεταιρισμών, προσπαθεί και έχει αποδείξει ότι δίνει λύσεις στην κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ευπαθών ομάδων, με βασική προϋπόθεση την Κρατική αρωγή. Η αναζήτηση καινοτόμων κοινωνικών δράσεων, αποτελεί μονόδρομο στα αδιέξοδα της εποχής. Είναι χρέος μας να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία αλληλέγγυα και πιο ανθρώπινη…

Το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού
"Leros Active"

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός πιστός στην αρχή ότι λειτουργεί υποστηρικτικά στην τοπική οικονομία και όχι ανταγωνιστικά, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα αποτελεί μονόδρομο για την οικονομία του τόπου, το 2012 προχώρησε στην ίδρυση γραφείου εναλλακτικού τουρισμού με την επωνυμία LEROS ACTIVE TRAVEL AND DISCOVER.

Βασικότερος όμως λόγος της δημιουργίας του αποτέλεσε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες των ανθρώπων που απευθύνονται στον ΚΟΙΣΠΕ για εργασία.  Παρά το γεγονός ότι το νησί διαθέτει ένα τεράστιο ιστορικό-πολιτιστικό απόθεμα και φυσικές ομορφιές, δεν έχει κατορθώσει (κυρίως λόγω της παρουσίας του ψυχιατρείου) να διαμορφώσει τουριστική ταυτότητα και εμφανίζει κενά στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες.

Οι καταδύσεις, το περπάτημα στις ιστορικές διαδρομές του νησιού, η επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μέσα από τις γεύσεις, τους ρυθμούς και τα τραγούδια, η γνωριμία με έναν τόπο στιγματισμένο αλλά και αναγεννημένο είναι κάποιες από τις προσφερόμενες υπηρεσίες του γραφείου.

Το LEROS ACTIVE για την τριετία 2012-2015 ανέπτυξε πολύ έντονη δραστηριότητα για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νησιού με παραγωγή διαφημιστικού υλικού, δράσεις δικτύωσης και συνεργασιών με τουριστικούς φορείς, συμμετοχή σε εκθέσεις και διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων όπως πχ ο 1ος αγώνας ορεινού τρεξίματος LEROS RUNNING ή οι εκδηλώσεις για την αποτίμηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης κ.α. Δυστυχώς η μη επίτευξη των ουσιαστικών θεραπευτικών στόχων που είχαν τεθεί, σε συνδυασμό με το αρνητικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε στο νησί λόγω κυρίως του προσφυγικού αλλά και της επιτεινόμενης οικονομικής κρίσης που έπληξαν σοβαρά τον τουριστικό τομέα, μοιραία επηρέασαν το Τουριστικό Γραφείο του οποίου ανεστάλη η λειτουργία. Ωστόσο η συνολική δράση του LEROS ACTIVE εξακολουθεί να αποτελεί  παρακαταθήκη για την ανάπτυξη της Λέρου στην κατεύθυνση των εναλλακτικών μορφών  τουρισμού. 

ΚΟΙΣΠΕ
Τομέας Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου.
Ο πρώτος Κοινωνικός Συνεταιρισμός στην Ελλάδα!


Η ιστορία του Κ.Θ.Λ.Διακρίσεις ΚΟΙΣΠΕ