κοισπε anakoinoseisΑνακοινώσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Δωρεάν Έλεγχος Μνήμης που διοργάνωσε ο ΚοιΣΠΕ Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδ/σου

Δημοσιεύτηκε την 22 Ιουνίου, 2017

Το διήμερο 15-16 Ιουνίου στη Λέρο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Δωρεάν Έλεγχος Μνήμης που διοργάνωσε ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός ΠΕ Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας ασθενών με άνοια «Αρσινόη» της Εταιρείας Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών «Πανάκεια». Η όλη διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Νοτίου Αιγαίου.

Το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν πολύ μεγάλο και δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν όλα τα αιτήματα.

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας ασθενών με άνοια «Αρσινόη», την οποία αποτελούσαν οι Δρ. Πλατής Αναστάσιος ψυχίατρος, Βελεγράκη Θεοδοσία ψυχολόγος, Κυπραίου Βασιλική ψυχολόγος και Παρδαλού Τσαμπίκα Κοιν. Λειτουργός, εξέτασαν 50 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών μέσα από δοκιμασίες νευροψυχολογικής αξιολόγησης διάρκειας 30 λεπτών.

Συνολικά εξετάσθηκαν 31 γυναίκες και 19 άντρες, οι οποίοι αξιολογήθηκαν για τη λειτουργία της μνήμης τους και για άλλες γνωστικές λειτουργίες. Τα άτομα που κρίθηκε αναγκαίο παραπέμφθηκαν για περαιτέρω νευρολογικό έλεγχο στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών με Άνοια «Αρσινόη» στη Ρόδο. Παράλληλα, δόθηκαν συμβουλές για τη λειτουργία της μνήμης, την πρόληψη και την ενημέρωση των φροντιστών. 

Αναμφίβολα τέτοιου δράσεις που έχουν στόχο την πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, είναι πολύ σημαντικές και συνάδουν με τους σκοπούς ύπαρξης και λειτουργιάς των δύο φορέων ψυχικής υγείας, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια έχουν αναπτύξει εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος των Δωδεκανησίων.